cookie, cookies, chocolate pieces-4245030.jpg

Veganistische chocoladekoekjes

Maak je klaar om verliefd te worden op deze vegan chocolate chip cookies! Ze hebben zachte, taaie middenstukken, knapperige randen en kleverige chocolade bij elke hap.

Deze veganistische chocoladekoekjes kunnen alle koekjes gemaakt met boter of eieren een run voor hun geld geven. Ze zijn licht krokant aan de buitenkant en zacht en taai in het midden. Kleverige, melige chocoladeschilfers vullen elke hap, maar zelfs zonder hen zouden deze koekjes heerlijk zijn. Het deeg heeft een rijke, warme smaak die perfect wordt geaccentueerd door een snufje zout.

Deze veganistische chocoladekoekjes zijn het eerste dat we maken wanneer we zin hebben in een zoete traktatie, en ik ben ZO opgewonden dat ik dit recept eindelijk met jullie allemaal deel! 

Er zijn basis ingrediënten voor nodig en het duurt minder dan 30 minuten om te maken, maar het levert echt uitzonderlijke koekjes op. Zelfs als je geen veganist bent, wil je het toch aan je normale rotatie toevoegen.

Vegan Chocolate Chip Cookie Recept Ingrediënten

Deze veganistische chocoladekoekjes beginnen zoals je zou verwachten, met bloem, bakpoeder, bakpoeder en zout. Vervolgens maken deze belangrijke ingrediënten ze taai, rijk en smaakvol:

  • Bruine suiker – Lichte of donkerbruine suiker zal hier werken, maar donkerbruine suiker voegt iets speciaals toe. De koekjes hebben een prachtige goudbruine kleur en een complexe zoete smaak.
  • Kokosolie – Mijn go-to-vervanger voor boter in zuivelvrije koekjesrecepten, het maakt deze koekjes vochtig en rijk.
  • Vanille-extract – De chocoladeschilfers zijn hier misschien de ster van de show, maar we willen toch dat het deeg geweldig smaakt! Vanille-extract geeft het een warme diepte van smaak.
  • Chocoladeschilfers – Zoek naar pure chocoladeschilfers van goede kwaliteit voor dit recept.
  • En last but not least…tahini! Het is het geheime ingrediënt dat deze koekjes hun onweerstaanbare knapperige/taaie textuur geeft. Ik heb in het verleden veganistische chocoladekoekjes gemaakt met pindakaas en amandelboter, en hoewel de resultaten heerlijk waren, zetten die recepten de notenboter centraal. Daarentegen past de tahini hier helemaal in. Je zult het niet kunnen proeven, maar het is wat deze koekjes zo verdomd lekker maakt!

Hoe maak je veganistische chocoladekoekjes

Het maken van dit recept is eenvoudig! Dit is wat u moet doen:

Klop eerst de droge ingrediënten in een kom en de natte ingrediënten in een andere kom. Giet de droge ingrediënten in de kom met natte ingrediënten en gebruik een rubberen spatel om te mengen totdat ze net zijn gecombineerd.

Spatel er dan de chocoladeschilfers door!

Gebruik een koekjeslepel van twee eetlepels om deegballen op twee met bakpapier beklede bakplaten te scheppen. Bak de koekjes, vel voor vel, op 350 gedurende 12-14 minuten, of tot ze lichtbruin zijn aan de randen.

Haal ten slotte de koekjes uit de oven en laat ze minstens 10 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.

Beste Vegan Chocolate Chip Cookies Tips

  • Gladde/vloeiende tahini is de sleutel. Dit recept werkt het beste met vloeibare tahini die gemakkelijk te mengen is met de andere ingrediënten. Tahini-merken variëren sterk in consistentie, dus zoek er een met een gladde, gietbare textuur. Als je tahini te dik is, voeg dan 2 tot 3 extra eetlepels water toe om het deeg samen te laten komen.
  • Wees niet bang om het deeg te koelen. Als je deeg daarentegen te dun is om er balletjes van te scheppen, plak het dan in de koelkast! Verschillende factoren kunnen de consistentie van het deeg beïnvloeden (de dikte van je tahini, de temperatuur van je keuken, enz.), dus maak je geen zorgen als het deeg te zacht is. Wanneer dit mij is overkomen, heb ik het deeg slechts 20 minuten gekoeld en de koekjes zijn elke keer perfect geworden.
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Zoals in veel veganistische koekjesrecepten, zullen deze veganistische chocoladekoekjes erg delicaat zijn als je ze uit de oven haalt. Het is verleidelijk om er meteen een te pakken, maar als je ze 10 minuten op de bakplaat laat rusten, wordt ze beter van structuur en rijker van smaak. Probeer na 10 minuten een (of twee) en breng de rest over naar een rooster om volledig af te koelen.

Ingrediënten

  • 2 kopjes bloem voor alle doeleinden
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 kop verpakte bruine suiker
  • ½ kopje gesmolten kokosolie
  • ⅓ kopje tahini* (zie opmerking)
  • 6 eetlepels water
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 flinke kop donkere chocoladeschilfers

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Klop in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder, bakpoeder en zout door elkaar tot ze gecombineerd zijn.
  • Klop in een grote kom de bruine suiker, kokosolie, tahini, water en vanille tot een gladde massa.
  • Giet de droge ingrediënten in de kom met natte ingrediënten en gebruik een spatel om te combineren. Vouw de chocoladeschilfers erdoor. Gebruik een koekjeslepel van 2 eetlepels om het deeg op de bakplaten te scheppen. Bak, vel voor vel, 12 tot 14 minuten. Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen op de bakplaat.